Milletvekili Demir kadın yoksulluğunu meclis gündemine taşıdı

Milletvekili Necla Demir, Türkiye’de derinleşen ekonomik krizin kadınlar üzerindeki etkilerinin araştırılması ve kadın yoksulluğuna neden olan faktörlerin belirlenmesi amacıyla Meclis’e araştırma önergesi verdi.

Yeşil Sol Parti Ağrı Milletvekili Necla Demir, 16 Temmuz 2023 itibariyle motorin, benzin ve oto gazın ÖTV artışının, temel tüketim maddelerine yapılan KDV ve zamların başta kadınlar olmak üzere halkın alım gücünü düşürdüğünü ifade etti.

Milletvekili Necla Demir, ekonomik krizin, işsizliğin, hayat pahalılığının kadınlar üzerindeki etkilerinin araştırılması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis’e araştırma önergesi sundu.

“ERKEK EGEMEN İKTİDARLARIN POLİTİK TERCİHLERİNİN SONUCU”

Necla Demir, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine bağlı olarak koşulların, kadınların toplumun daha yoksul kesimlerini oluşturmalarına neden olduğuna vurgu yaparak önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Kız çocukları dünyaya geldikleri andan itibaren kaynaklara erkek çocuklara göre daha kısıtlı ve az erişebilmektedir. Yapılan birçok araştırmada, beslenmeden, eğitim ve sağlık harcamalarına kadar kız çocukları için ayrılan kaynakların erkek çocuklarına göre daha az olduğu ortaya çıkmıştır. Öte yandan, tarih boyunca, küresel sömürü sistemi kapitalizm tarafından en çok kadın emeği sömürülürken, en yoksullar yine hep kadınlar olmuştur. Kapitalizm, doğası gereği çok küçük bir kesimi zenginleştirirken bir kesimi de gittikçe derinleşen bir yoksulluğa hapsetmektedir. Ve yine bu tablo içerisinde dünya genelinde kadın yoksulların sayısı erkeklere kıyasla daha hızlı artmaktadır. Yoksulluğun derecesi ve biçimi zamana ve coğrafyaya göre farklılık göstermektedir. Ancak en çok kadınların yoksullaştığı gerçeği hiçbir koşulda değişmemektedir. Emperyalist güçlerin paylaşım savaşları, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine bağlı olarak sanki doğal sorumluluğuymuş gibi kadınların sırtına yüklenen ev ve bakım emeği, nafaka hakkına yönelik saldırılar, sosyal güvenceden ve emeklilik haklarından yoksunluk, işsizlik, esnek, kuralsız kayıt dışı çalışma, mobbing, karar mekanizmalarına ve örgütlenme olanaklarına erişememe ve daha birçok cinsiyetçi ve eşitsiz koşullar kadın yoksulluğunu derinleştiren nedenlerden sadece birkaçıdır. Kadın yoksulluğuna dair ortaya çıkan küresel tablonun nedenlerine bakıldığında, kadın yoksulluğunun erkek egemen iktidarların politik tercihlerinin bir sonucu olarak açığa çıktığını görülmektedir.”

“DERİNLEŞEN YOKSULLUKTAN EN BÜYÜK PAYI  KADINLAR ALDI”

Necla Demir, Türkiye’nin ekonomik alanda hâlihazırda dünyadaki en büyük toplumsal cinsiyet uçurumlarına sahip olan ülke olduğunu belirtti. 16 Temmuz 2023 itibariyle motorin, benzin ve oto gazın ÖTV’sinin üç kat arttığına ve temel tüketim maddelerine yapılan KDV ve zamlara işaret eden Demir, şöyle devam etti:

“Döviz kurlarındaki sert yükseliş ile marketlerdeki tüm raflara fahiş zamlar gelirken, kadınların temel gıda ve hijyenik petlere erişiminin olanakları her zamandakinden daha fazla zayıflamıştır. Kadınların ülke genelindeki bu yoksulluk döngüsünden daha fazla etkilendiği gerçekliğinden hareketle, kadınları yoksulluğa mahkûm ederek kamusal yaşamdan soyutlayıp erkeğe ve sisteme bağımlığı kılmak isteyen kimi anlayışlar tarafından nafaka hakkının ve 6284 sayılı yasanın hedef haline getirilmesi kabul edilemezdir. Bu açıdan kadınları daha da yoksullaştıracak politikaların önüne geçilerek, ülkedeki kadın yoksulluğunun tüm boyutlarıyla ele alınması bir zorunluluktur. Kadınların istihdamının artırılarak çalışma yaşamına eşit ve özgür koşullarda katılması için Meclis’in acilen sorumluluk alması gerekmektedir. DİSK-AR tarafından paylaşılan son raporda da belirtildiği gibi her kadından sadece 19’unun kayıtlı ve tam zamanlı çalışıyor olması, genç kadın işsizliğinin yüzde 49.9 seviyesine dayanması bu parlamentonun acil çözüm üretmesi gereken hususların başında gelmektedir.”

“KADINLARIN YOKSULLUĞU ERKEKLERDEN FARKLI”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK’in) paylaştığı verilerde yoksulluğun kadın ve erkek olarak ayrıştırılmadığını hatırlatan Demir, “Genel yoksulluk verilerinde bireyler hane içinde eritilmektedir. Oysa kadınların, yoksulluğu erkeklerden farklı biçimlerde yaşadığı son dönem yapılan araştırmalarda ortaya konmaktadır. Bu nedenle yoksulluğa ilişkin cinsiyete göre ayrıştırılmış verilerin oluşturulması bu alanda sağlıklı politikalar geliştirilmesi için büyük önem taşımaktadır. Yasama organı olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin de yoksulluğa ilişkin sağlıklı bir politika geliştirebilmesi için öncelikle Türkiye’de kadın yoksulluğunun araştırılması ve kadın yoksulluğuna neden olan faktörlerin belirlenerek alınacak önlemlerin saptanması amacıyla bir Araştırma Komisyonu kurması aciliyet taşımaktadır” diye ekledi.

Paylaş

İlgili Yazılar